Kemi

”Der er kemi i” – men er det så farligt?

Både du og alt omkring dig er opbygget af kemiske stoffer.

Nogle stoffer er så farlige, at helt små mængder kan slå ihjel – tag fx mordet på Kim Jong-Nam, halvbroder til Nordkoreas leder Kim Jong-Un, hvor nervegiften VX blev sprøjtet i ansigtet på ham og 20 min. senere var han død. 10 mg af stoffet er nok til at dræbe et voksent menneske.

Andre stoffer er livsnødvendige for, at vi kan overleve; både store molekyler som kulhydrat, fedt og protein, men også små ioner, som findes i mineraler og salte.

I kemi lærer du, hvordan stoffer reagerer med hinanden og bliver til noget andet. Ud fra forskellige eksperimenter skal du kunne beskrive forskellige stoffers opbygning på nano-niveau.

I Kemi C ser vi på det periodiske system, vi ser på kemiske forbindelsers opbygning, egenskaber, anvendelse og hvordan de reagerer. Eksempler på temaer kunne være: Saltlakrids, Brand og krudt, Bobler og Giftmordet.

I Kemi B kommer du mere i dybden. Dels i de emner, som du også stiftede bekendtskab med i Kemi C og dels i nye emner, som forskellige reaktionstyper. Hvad der skal til for at få reaktioner til at forløbe hurtigere eller langsommere og hvorfor nogle reaktioner forløber og andre ikke gør. Eksempler på temaer kunne være: Hovedpinepiller, Konserveringsmidler og Tyggegummi.

I Kemi A skal du regne på den kemisk energi. Du skal se på større molekyler inden for biokemien og du skal lære om spektroskopiske metoder til opklaring af molekylers kemiske struktur.