Samfundsvidenskabelige studieretninger

Samfund på Viby

Uanset hvor man ser hen i verden, har mennesker organiseret sig i fællesskaber eller samfund.

Der kan være stor forskel på, hvordan man har indrettet sit samfund, og på hvordan samfundene fungerer, men alle samfund kan analyseres og beskrives.

Man kan også analysere og beskrive, hvordan grupper af samfund fungerer sammen. Samfundsvidenskab beskæftiger sig med sådanne analyser og beskrivelser.

I en moderne foranderlig verden bliver den viden og indsigt, man kan opnå gennem samfundsvidenskaben derfor afgørende for at kunne forstå og dermed begå sig i verden.

Som det eneste sted i landet tilbyder Viby Gymnasium en ny STX samfundsvidenskabelig studieretning: Det digitale samfund

I linket til Adgangskortet på UddannelsesGuiden herunder kan du finde oplysninger om de uddannelser, som de forskellige studieretninger giver adgang til. 

Studieretninger

Tryk på hver enkelt studieretning for at læse mere.

Scroll til højre for at læse mere om hver enkelt studieretning.

På alle felter i samfundet dominerer og bestemmer digitaliseringen i dag løsninger og metoder. Også sociale relationer og individers adfærd præges i voksende grad af teknologien.

Den Coronakrise, hele verden gennemlevede, dokumenterer med al tydelighed dette. Blandt meget andet illustrerer denne krise, at samfund kan fungere på helt nye måder i kraft af digitaliseringen. Men krisen dokumenterer også, hvor altomfattende teknologien på godt og ondt har udviklet og etableret sig.

Gennem studieretningen vil du på én gang opnå viden om de produktionsteknologiske, forskningsmæssige og samfundsmæssige perspektiver i digitaliseringen, dels opbygge viden om digitaliseringens funktion og metoder.

Digitale kompetencer i en digital verden

Du vil øge dine analytiske og refleksive kompetencer ved at forstå, anvende og skabe digitale løsninger.

Sådanne kompetencer er, og vil være, efterspurgte i de videregående uddannelser og ultimativt i det samfund, du uddanner dig til at leve og arbejde i.

Med en studieretning i samfundsfag og IT vil du være et skridt foran.

Denne studieretning kan du kun læse på Viby Gymnasium. Viby Gymnasium har, som den eneste STX skole i Danmark, fået tilladelse til at udbyde studieretningen.

I samfundsfag på A-niveau undersøger vi, hvordan samfund er opbygget og fungerer.

I engelsk på A-niveau fordyber vi os i sproget og i sprogets kulturelle forankring.

Studieretningens kombination af de to fag skaber en unik mulighed for i særlig grad at undersøge engelsksprogede samfund.

De engelsksprogede samfund fylder rigtig meget i verden. På den ene side har vi verdens absolutte supermagt USA og på den anden side det europæiske Storbritannien, som for bare 100 år siden var verdens ubetingede stormagt gennem sit imperium, men i dag er ”reduceret” til blot at være en blandt flere europæiske magter.

Ud af det britiske imperium opstod engelsksprogede lande som USA, Canada, Australien, New Zealand, Irland, men også områder og lande som dengang var britiske kolonier er i dag stærkt prægede af engelsk kultur og sprog. I Indien er engelsk således stadig et af landets officielle sprog.

Undrer du dig over, hvorfor folk stemmer, som de gør? Tænker du over, hvad ulighed er, og hvad det gør ved et samfund. Interesserer du dig generelt for samfundet omkring dig – både nationalt og internationalt? Kan du godt lide at arbejde med matematik, tal og statistik? Så er denne studieretning noget for dig.

Samfundsfag og matematik arbejder sammen om mange emner, hvor fagene støtter op om hinanden. Det kunne eksempelvis være omkring vælgerundersøgelse, ulighed og hvordan ulighed måles, økonomi og økonomisk udvikling, statistik og grafiske fremstillinger og meget mere.

Dermed forsøger studieretningen at bringe samfundet ind i klasseværelset ved at se på aktuelle emner. Samtidig bringer vi klasseværelset ud i samfundet, hvor vi undersøger det, vi møder – eksempelvis når vi besøger interesseorganisationer, videregående uddannelser, laver spørgeskemaundersøgelser og undersøger globale forhold på studieture og ekskursioner.

Har du spørgsmål?

Kontakt os her

Anne Birgitte Bjerrum

Sisse Storgaard

Thomas Kølsen Iversen